5.5.2024

Ekologisia siivousvinkkejä ja opastusta rintojen omatarkkailuun

Blogissa kerromme tulevien tapahtumien lisäksi myös menneistä: näin saatte käsityksen siitä, millaisia mainostetut tilaisuudet ovat olleet ja millaisia oppeja tai yhdessä tekemisen hetkiä niihin osallistuneet ovat saaneet!

Haimoon Marttojen vuoden ensimmäisen höpinäillan 6.4. teemaksi päätettiin ekologiset siivousvinkit. 

Eko-Martaksikin nimetty pitkäaikainen jäsen Riitta Leino oli valmistellut tietoiskun. Hän kertoi, miten kotoa yleisesti löytyviä tuotteita voi ja kannattaa käyttää siivoamiseen voimakkaiden puhdistusaineiden sijaan. 

Keltaiseen neuleeseen pukeutunut henkilö seisoo lattialla pölyhuiska kädessä. Taustalla näkyy mm pöytä, tuoli ja kaappi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla muutama esimerkki Riitan esittelemistä itse tehtävistä siivousaineista:

Ikkunaputsi-ihmeaine

  • 2 dl etikkaa
  • n. 5 tippaa käsiastianpesuainetta (ympäristömerkki)
  • 3 dl vettä
  • tyhjä suihkepullo

Laita kaikki aineet suihkepulloon. Kierrä suihkepää paikalleen ja ravista kevyesti. Valmis!

Tämä seos on järjettömän tehokas kodin yleispuhdistaja. Yhdellä pullollisella pärjäät pitkään! 

Ihmeainetta voi käyttää ikkunoiden lisäksi mm. peilien ja hanojen putsaukseen. Ei sovi emalille, alumiinille tai marmorille!

Soodatahna

  • 2 osaa ruokasoodaa
  • 1 osa vettä

Tahna sopii esim. lenkkitossujen tai kaakelinsaumojen puhdistamiseen. Tahnaa voi sekoittaa valmiiksi tiiviskantiseen purkkiin. Pitkään säilytetty tahna voi kuivahtaa, mutta notkistuu lisäämällä vettä. 

Soodatahnalla puhdistat myös esim. tiskipöydän, lavuaarit, uunin, kattilat, hopeat ja teekupit.

Wc-pommi

1 ½ ruokasoodaa

3/4 dl sitruunahappoa

Sekoita aineet kulhossa, lisää pari suihkausta vettä sekoittaen koko ajan. Painele pikkumuotteihin. Anna kuivua. Laita yksi pommi wc-istuimeen, anna vaikuttaa hetki ja harjaa. 

***

Tunne rintasi -ilta kokosi yhteen kolmen kylän väkeä

Torstai-iltana 18.4. kokoonnuttiin kauniiseen Vihtijärven kylätaloon. Haimoon, Vihtijärven ja Nummenpään Martat Nurmijärveltä yhdistivät voimansa ja järjestivät Tunne rintasi -tilaisuuden, johon kutsuttiin marttoja ja muitakin kolmen kylän alueelta. 25 paikalle tulleesta suurin osa oli Marttoja, mutta myös muita aiheesta kiinnostuneita oli mukana.

Tunne rintasi -yhdistyksen asiantuntija Johanna Artola (kuvassa alla) kertoi rintasyövän omatarkkailun historiasta Suomessa ja antoi konkreettisia neuvoja omien rintojen tutkimiseen. Hän kertoi, että Martoillakin on ollut osuutensa siinä, että Suomessa alettiin opettaa rintojen omatarkkailua, jotta rintasyöpä havaittaisiin mahdollisimman varhain ja voitaisiin parantaa. Marttaliitto ja Finlands svenska Marthaförbund osallistuivat vuosina 1973–1975 tutkimukseen rintasyövän varhaiseksi toteamiseksi. 

Johanna Artola suositteli, että jokainen ottaisi rintojen omatarkkailun säännölliseksi tavaksi, jotta oppii havaitsemaan mahdolliset muutokset. Kaikki muutokset eivät ole vaarallisia, mutta jos jokin muutos ei katoa parissa viikossa, kannattaa käydä näyttämässä sitä terveydenhoitajalla tai lääkärillä.

Omatarkkailusta on koottu omat ohjeet mm. eri ikävaiheissa oleville naisille ja esimerkiksi raskaana oleville tai juuri synnyttäneille, mutta myös miehille ja transihmisille.

Tutustu rintojen omatarkkailun ohjeisiin sivustolla:

https://tunnerintasi.fi/rintojen-omatarkkailu/

Johanna Artola seisoo puhumassa pöydän ja tuolien lähellä, pöydällä on esitteitä. Taustalla iso tv-ruutu ja kirjahylly.

 
Eija Sinikka Jokinen toivottaa yleisön tervetulleeksi tilan etuosassa. Etualalla näkyy pöydän ääressä istuvia kahvia juovia henkilöitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

lisää kommenttiin allekirjoitukseksi nimesi, kiitos.